Arvot työnhaussa – sanahelinää vai todellinen peruste valita työpaikka?
Työssäni olen huomannut, että työnhakijoiden prioriteetit ovat muuttuneet viime vuosina. Etenkin pandemian jälkeen työhaastatteluissa nousee usein esille joustavat työmahdollisuudet (etätyö ja joustavat työajat) sekä työn ja vapaan erottaminen. Työn merkityksellisyys sekä arvot ovat työn motivaatiotekijöitä, mutta kaikilla ei ole varaa tällä hetkellä tehdä päätöksiä näiden perusteella, jos työpaikka on saatava ja talous turvattava.
Arvot ovat monenlaisia ja kattavat alleen lähes kaiken mitä kuvitella saattaa. Joillekin arvot ovat työntekijän kunnioittaminen ja luottamus, joillekin ekologisuus ja yrityksen eettiset arvot. Sanahelinässä työnhakijat arvostavat yrityksen arvoja ja haluavat samaistua niihin ja myös toisin päin, yritykset esittävät vastuullista työnantajaa ja haluavat heidän arvonsa jakavia ihmisiä taloon. Rekrytoinnissa ne yritykset voittavat, jotka toimivat arjessa arvojensa mukaisesti ja joihin myös jokainen työntekijä on sitoutunut. Tämä on yritykselle yksi erottautumisen keino, jolloin myöskään palkka ei ole se olennaisin tekijä, kun kilpaillaan parhaista tekijöistä. Usein kuulenkin hakijoilta, että palkka on neuvoteltavissa, jos muuten kaikki natsaa puolin ja toisin. Raha ei motivoi kauaa, jos työ ei ole mielekästä tai yrityksen arvot ovat ristiriidassa puheiden ja tekojen osalta.
Työpaikan vaihto on aina iso juttu ja sitä harkitaan pitkään, etenkin jos ei ole niin sanotusti ”pakko vaihtaa”. Minulta kysytään usein haastattelussa asiakasyrityksen ilmapiiristä, johtamisesta ja arvoista; onko niitä luurankoja kaapissa ja miksi tähän rooliin haetaan henkilöä eli miksi edeltäjä on lähtenyt. Avoin keskustelu on tärkeää jo heti rekrytoinnin alkumetreillä, jolloin varmistetaan, että sekä työnhakijan ja yrityksen arvot ja odotukset kohtaavat.
Yrityksille vinkiksi, että kirkastakaa arvonne ja varmistakaa, että jokainen työntekijä tietää ne ja on sitoutunut niihin; silloin se näkyy myös arjessa. Työnhakijoille vinkiksi, että pohdi omia arvojasi ja mitä olet valmis tekemään työn eteen. Ole myös realistinen odotusten ja arvojen suhteen. Usein se mieluisin työpaikka on loppu viimeksi se, missä on hyvä olla ja jonne on mukava mennä joka aamu. Se riittää.